HOTĂRÂRE SINODALĂ Nr. 85 din 14/27.12.2022

Astăzi, 14/27.12.2022, Sfântul Sinod s-a întrunit în ședință extraordinară la Mănăstirea Brădățel (Suceava). În cadrul ședinței, membrii Sfântului Sinod au analizat situația ce ține de nemulțuirea unor clerici și credincioși, față de relația actuală a Bisericii noastre cu Biserica din Grecia (GOC-K) și cu celelalte Biserici cu care am fost în comuniune. În acest moment comuniunea dintre Biserica noastră și celelalte Biserici cu care am fost în comuniune este întreruptă prin Hotărârea Sinodală nr. 47 din 20/03.05.2022, prin care Sfântul Sinod își retrage semnăturile de pe documentul de unire din 2014. Totuși sunt unele prersoane ce consideră neclară hotărârea sinodală prin care s-a întrerupt comuniunea cu aceste Biserici. Drept pentru care, întărim hotărârea sinodală amintită și

HOTĂRÂM:

  1. Întreruperea comuniunii cu Biserica din Grecia (GOC-K) și cu toate Bisericile care sunt în comuniune cu aceasta (Sinodul Mitropolitului Fotie din Bulgaria și Sinodul Mitropolitului Agatanghel din Odesa etc).
  2. Încetarea comuniunii cu Biserica GOC-K, presupune interzicerea oricărei forme de slujire (coliturghisire, rugăciuni împreună, pomeniri la slujbele religioase și altele) sau altă manifestare religioasă ce dovedesc încălcarea acestei hotărâri de întrerupere a comuniunii.
  3. Rămânem deschiși pentru dialog cu aceste biserici în vederea corectării lor.

Pentru consultarea documentului oficial, vă rugăm să accesați link-ul acesta.