Dezmințirea predicilor părintelui Arhimandrit Efrem

În data de 08/21.05.2022 și 09/22.05.2022, Părintele Efrem, slujitor al Parohiei din Torino, a ținut două predici în care a făcut unele afirmații eronate, cu privire la fostul mitropolit Vlasie. A vorbit despre succesiune apostolică, autocefalie și schismă, dar a făcut-o în mod eronat. Aceste trei subiecte le-am tratat și explicat într-un articol precedent și de aceea nu vom mai relua aici explicațiile referitoare la acestea. De asemenea a mai vorbit despre faptul că la baza demiterii fostului mitropolit nu au stat niște canoane și niște dovezi palpabile. În acest sens, s-au făcut cunoscute preoților și enoriașilor motivele, dovezile și încălcările de canoane, ce au dus la demiterea și caterisirea lui. Dar pentru că nu toată lumea are la îndemână un Pidalion, pentru a vedea textul acestor canoane, le vom publica într-un articol următor.

Pr. Efrem a mai vorbit despre relația monahului Vlasie cu schim. Rafaela, considerând-o normală și benefică. În articolul pe care îl vom publica ulterior, vom include și textul canoanelor referitoare la petrecerea clericului împreună cu femeie. În predicile sale, părintele Efrem mai dă exemplu pe un fost patriarh de Ierusalim, care era ajutat de o măicuță româncă în nevoile sale firești. Considerăm că acest exemplu nu este concludent deoarece nici părintele, nici noi nu am fost atât de aproape de fostul patriarh încât să știm cu exactitate dacă acesta a fost un fapt real, dacă măicuța respectivă locuia cu patriarhul sau doar îl ajuta ocazional. De asemenea ne este greu să credem că patriarhul îi permitea respectivei monahii să se implice în conducerea patriarhiei, așa cum s-a întâmplat în cazul fostului mitropolit. Toate acestea ne fac să credem că exemplul și asemănarea făcută de pr. Efrem nu sunt potrivite.

Însă principalul motiv pentru care nu acceptăm acest exemplu, este faptul că noi îl avem pe Sfântul Ierarh Glicherie Mărturisitorul, a cărui viață o cunoaștem și al cărui exemplu trebuie să îl urmăm. De ce să mergem până la Patriarhul Ierusalimului, când noi avem o așa comoară duhovnicească, chiar aici la noi? Dacă avem un tată înțelept și virtuos, ne luăm învățăturile de la el și le aprofundăm, nu căutăm altele, pe la vecini. Știm cu toții bolile și suferințele Sfântului Glicherie, care au fost incopmparabil mai mari decât ale fostului mitropolit. Dar cu toate acestea, Sf. Glicherie nu a simțit nevoia să locuiască într-un apartament din oraș, precum un cetățean laic, împreună cu o femeie, ci a stat în mănăstire permanent, fiind îngrijit în boală și neputințele vârstei de călugării din obște.

Toate aceste lucruri i s-au explicat și părintelui Efrem, și acesta a înțeles, recunoscând că a fost dezinformat și amăgit de ambalajul înșelător cu care monahul Vlasie Mogârzan își camuflează relația sa cu schim. Rafaela. De asemenea, și-a arătat părerea de rău pentru dezinformarea făcută prin predicile sale și a făcut o adresă către Sf. Sinod, în care își cere iertare și făgăduiește că va corecta greșeala făcută. Vom reda aici textul acestei declarații, iar documentul original îl puteți regăsi aici.

"Către Sfântul Sinod al BOSVR

Subsemnatul, Părintele Arhimandrit Efrem, îmi iau angajamentul și mărturisesc că îmi pare rău și îmi cer iertare pentru cele spuse în public. Nu am fost informat de adevăratele motive, că maica Rafaela se bagă în problemele bisericii, eu știam că maica este acuzată numai că îl îngrijește pe IPS Vlasie.

Fiind informat greșit și neștiind faptul că adevăratul motiv este că maica Rafaela se implică în problemele bisericii, am răspândit public aceste informații greșite, în cele două predici din data de 08/21.05.2022 și 09/22.05.2022. Acum fiind informat corect, mărturisesc că regret cele afirmate.

Greșeala (este n.e.) făcută din neștiință, și voi primi fără cârtire canonul decis de Sf. Sinod. De asemenea, îmi iau angajamentul să revin cu un cuvânt (predică n.e.) în fața credincioșilor, pentru a nega cele afirmate și să le ofer credincioșilor informațiile reale, pe care și eu le am aflat ulterior.

Cele declarate mi le asum și mărturisesc că voi îndeplini cu fapta aceste declarații. În caz contrar sunt de acord să se ia măsurile (de către n.e.) Sf. Sinod.

ARHIMANDRIT EFREM"