Preasfintitul Episcop Teodosie Brasoveanul

Preasfinţitul Episcop Teodosie Brașoveanul, s-a născut în data de 20 iulie 1944 în comuna Mileanca județul Botoșani din părinții Vasile și Virginia. În 1968 intră în Mănăstire, peste un an fiind hirotonit diacon și mai apoi preot de către Preasfințitul Evloghie Oța, la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din București.

Tânărul călugăr Teodosie a avut o contribuție importantă la construirea Mănăstirii Cucova. După multe stăruințe, s-a obținut aprobarea de construire și în numai două luni a fost realizată căsuța la care au fost adăugate cu timpul alte dependințe. Pentru a înșela vigilența autorităților, trapeza era folosită pe post de ciupercărie, iar călugării munceau la colectiv, în zootehnie și viticultură pentru a nu fi alungați din localitate. Deși progresele erau mici, ele au atras însă mânia organelor de miliție.

Astfel, în anul 1970 s-a intentat un proces împotriva ieromonahului Pahomie și ucenicul său, Teodosie. Au fost condamnați la un an de închisoare, dar în timp ce se desfășura recursul, a intervenit o grațiere și s-a anulat executarea pedepsei. În decursul vremii, în interiorul casei s-a amenajat un paraclis înzestrat cu toate cele necesare, apoi în 1972 s-a construit și un turn mic pe care s-a pus și o cruce, semn că acolo era lăcaș de închinăciune.

La intervenția organelor de miliție de la toate nivelurile locale, s-a început o campanie de persecuție concretizată prin amenzi usturătoare și diferite amenințări. Aceste persecuții au continuat până la căderea regimului comunist, în decembrie 1989.

La data de 26 iunie 1995, la Mănăstirea Cucova din comuna Valea Seacă (județul Bacău), arhimandritul Teodosie Scutaru a fost hirotonit ca episcop-vicar al Mitropoliei Ortodoxe pe Stil Vechi din România de către fostul mitropolit Vlasie Mogârzan. Cu acest prilej, a primit titulatura de „Brașoveanul”.