Preasfințitul Episcop Sofronie Suceveanul

Preasfințitul Episcop Sofronie Suceveanul s-a născut la data de 12 iunie 1963, în comuna Apa Asău (Județul Bacău), în familia unui preot care respecta calendarul vechi, primind la botez numele de Silvestru. Fiind obişnuit de mic cu practica slujbelor bisericeti, intră ca frate la Mănăstirea Slătioara, fiind luat sub ocrotirea Părintelui Ieromonah Ghermano. Fiind supus ascultărilor riguroase din Mănăstire, după nouă luni primeşte de la IPS Mitropolit Glicherie Tănase fesul călugăresc şi rasa, iar ulterior, după câţiva ani, este tuns în monahism cu numele de Sofronie.

La trei ani după primirea călugăriei, în Duminica Floriilor, monahul Sofronie este hirotonit ierodiacon, de către Î.P.S. Mitropolit Silvestru Onofrei, iar în Duminica Sfintei Cruci a Postului Mare, din anul 1992, ierodiaconul Sofronie este hirotonit ieromonah, după care a fost ridicat ulterior la rangul de arhimandrit. 

În anul 1995, în Biserica Mitropoliei Slătioara, arhimandritul Sofronie Oţel a fost hirotonit ca episcop-vicar al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România cu titulatura de „Suceveanul”, de către fostul mitropolit Vlasie Mogârzan, secondat de alţi trei episcopi, Demosten Nemţeanul, Ghenadie Băcăuanul şi Pahomie Vrânceanul.

Cu sprijinul nemijlocit al preasfinţiei sale, s-a ridicat Mănăstirea Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul, precum şi celelalte anexe iar locul în care oarecând Sfântul Glicherie se ascundea şi fugea de cotropitori şi de papistaşi, acum a devenit loc de pelerinaj şi de linişte duhovnicească. Iubitor de muzică psaltică, PS Episcop Sofronie Suceveanul este şi coordonatorul Grupului Psaltic „Schimbarea la Faţă”, condus de către PC părinte Andrei Onofrei.